X
Back to the top

Laser

Det är i princip omöjligt att i förväg säga hur behandlingen kommer att bli. Varje individ är unik och läker olika. Var på kroppen tatueringen sitter kan ha betydelse, inte för blekningsprocessen utan risken för ev. ärrbildning. Händer och underarmar har ganska bra läkeförmåga. Ansiktet har bra läkeegenskaper. Nacke, överarmar, bröst/dekoltage och skuldror har ökad risk för ärrbildning. Mage och rygg har minimal risk för ärrbildning. Man ska vara försiktig med att behandla för stora områden åt gången, då läkningen kan ta för mycket av kroppens resurser.

Det kan krävas ett flertal behandlingar innan man uppnår resultat, beroende på antal lager pigment och vilken färg det har, hur djupt den sitter och om den är hårt körd eller inte. Lättast att bleka är svart, blått och rött, svårare är gult och grönt, med undantag för vissa röda färger som inte går att ta bort. En tatuering som suttit i 20 år, har blekts en del och pigmentet har rört sig uppåt, dessa brukar gå fortare att avlägsna än nyligen gjorda tatueringar. Under behandlingens gång kommer tatueringen att blekna, men efter 10-20 minuter kan den komma tillbaka och bli synbar igen. I vissa fall försvinner tatueringen helt och i vissa fall kan en skugga bli kvar, som kan blekas med tiden.

Det kan förekomma att man känner av klåda eller känslighet av beröring som försvinner efter 1-2 veckor. Det behandlade området kan svullna och blåsor kan uppstå, sedan bildas en skorpa som försvinner inom ett par dagar. Pilla inte bort blåsor/sårskorpor, utan låt dessa själva falla av. När sårskorpan fallit av kan det bli en ljusrosa färg på hudytan som normalt försvinner inom några veckor till en månad. Vid kraftig svullnad eller infektion, uppsök läkare.

Hår kan blekna och falla av på det behandlade området, men växer tillbaka. Själva laserbehandlingen kan inte ge någon ärrbildning eftersom laserstrålen inte kan gå ner så djupt som till underhuden där ärrvävnad uppstår. Alla symtom är väldigt individuella och läker normalt ut, förutsatt att du följer rekommendationerna.

Undvik makeup, parfym och annat som kan öka infektionsrisken. Undvik kontakt med varmt vatten, sol, solarium och bastubad. Behåll kompressen på i 24 timmar, håll området rent och torrt.

Efter behandlingen pågår absorberingen av pigmentet 4-6 veckor, men tatueringen bleks gradvis upp till 3 månader. Nästa behandlingstillfälle kan göras efter 1½-3 månader och övertatuering kan göras efter 3-6 månader efter avslutad behandling.

Galleri